علائم غلبه بلغم: اگر تعادل میان اخلاط و مقدار آنها یا کیفیت هر یک از اخلاط بهم بخورد، موجب بیماری در بدن می شود یا به عبارتی موجب غلبه یک خلط بر اخلاط دیگر در بدن می شود که می بایست مورد درمان قرار گیرد که در ذیل علایم غلبه خلط بلغم ذکر شده است.
• سفیدی رنگ پوست • نرمی وسردی پوست • کندی حواس • زیادشدن خواب • مدفوع بدبو • فراموشی وکند فهمی • ترشحات پشت حلق وبلغمی وسرفه زیاد • ضعف هضم وآروغ ترش زدن • افزایش آب دهان • افزایش اشتها • تجمع چربی شکمی • عدم تشنگی • ادرار سفیدرنگ • احساس کسلی و بی حالی
طبیعت انسان ها با هم متفاوت است و اگر بخواهیم سبک زندگی سالم و روش دستیابی به سلامت واقعی را تجربه کنیم باید به جسم و روان ازدید طب سنتی یا طب مزاجی نگاه کنیم.
از دیدگاه طب سنتی عوامل تشکیل دهنده جهان خلقت و بدن انسان 4 عنصر اصلی میباشد که به آنها ارکان گفته میشود ، این 4 رکن عبارتند از :
اتش ( گرم و خشک ) ، هوا ( گرم و تر ) ، اب ( سرد و تر ) ، خاک ( سرد و خشک ).
مزاج همان طبع است و آنرا نباید با رکن اشتباه بگیرید ، مزاج غلبه یکی از رکن ها بر بدن انسان یعنی غلبه گرمی ، سردی ، خشکی یا تری میباشد.
مزاج همان طبع است و آنرا نباید با رکن اشتباه بگیرید ، مزاج غلبه یکی از رکن ها بر بدن انسان یعنی غلبه گرمی ، سردی ، خشکی یا تری میباشد. تعریف مزاج : به طور کلی مزاج یعنی تاثیر و غلبه برخی عناصر طبیعی بر بدن انسان که حتی فعالبت سلولها را در بر می گیرد و انسان به صورت روزانه از راه های مختلف آنها را دریافت می کند مانند نور حورشید ، غذا ، آب ، هوا ، گیاه و بسیاری دیگر، حال چه به صورت جدا و چه به صورت ممزوجی از آنها دریافت شود با ورود به بدن و با تغییراتی که در بدن ایجاد می کنند که به صورت حالات چهره (زردی و تیرگی رنگ پوستو….)،مشکلات روحی و روانی و گاهی حتی جسمانی که به شکل های مختلفی ظهور کرده و باعث می شود که افراد استعداد فراوانی برای پذیرش بسیاری از بیماری ها و در مقابل بسیاری دیگر از بیمای ها مقاومت داشته باشند. با توجه به تعریفات ذکر شده باید گفت که هر انسان دارای مزاج منجصر به فردی است که با مزاج دیگر افراد متفاوت است و مزاج ها به چهار دسته کلی تقسیم می شوند مزاج صفراوی مزاج سوداوی مزاج بلغمی مزاج دموی که برای شناخت هر مزاج باید در ابتدا به حالات ایجاد شده در فرد آشنا بود و سپس به درمان آنها پرداخت که این موضوع خود نیاز مند به مقالات دیگری است که باید در مورد هر یک از مزاج ها به صورت مفصل توصیح داده شود.
باید به صورت خلاصه عرض کنم که بسیاری از مشکلات پوستی مانند : لکه صورت، تیرگی رنگ پوست ، مشکلات روحی و روانی مانند : خواب های وحشت آور که فرد خود را در حال پرت شدن از پرتگاه می بیند مربوط به مسئله مزاج بوده و با شناخت و مصرف مواد غذایی مناسب و گاهی مصرف گیاهان دارویی مناسب برای همیشه این مسئله را حل کرد. همه عناوین ذکر شده به صورت خلاصه بوده و جای بحث فراوان دارد که در مقالات بعدی که منتشر می شود به طور کامل توصیح خواهیم داد.
متخصصان تغذیه به تمام افراد توصیه می کنند که در وعده های غذایی خود نظم داشته باشند چراکه یک برنامه غذایی مناسب تأثیر مستقیم بر روی خلق و خوی افراد دارد. به طور مثال افرادی که عادت به خوردن صبحانه دارند اگر یک روز صبحانه نخورند حتماً رعایت نکردن برنامه روزانه در اخلاق کاری آنها دخالت خواهد داشت. کمبود ریزمغذی ها به خصوص ویتامین های گروه B بر روی خلق و خوی افراد تأثیرگذار است و سبب بی خوابی آنها می شود.
روزی طبیبی هندی در مجلس منصور کتاب طب میخواند، در حالی که امام صادق(ع) در آنجا حضور داشت. چون از قرائت مسائل طب فراغت یافت، به امام ششم(ع) گفت: دوست داری از دانش خود به تو بیاموزم؟ حضرت فرمود: «نه، زیرا آنچه من میدانم از دانش تو بهتر است.» طبیب پرسید: تو از طب چه میدانی؟ حضرت فرمود: «من حرارت را با سردی و سردی را با گرمی، رطوبت را با خشکی و خشکی را با رطوبت درمان میکنم و مسئلة تندرستی را به خدا وا میگذارم و برای تندرستی دستور پیامبر(ص) را به کار میبرم که فرمود: «شکم، خانة درد است و پرهیز، درمان هر دردی است و تن را به آنچه خوی گرفته، باید عادت داد.»
طبیب گفت: طبّ جز این چیزی نیست. امام گفت: «میپنداری که من این دستورها را از کتابهای بهداشتی یاد گرفتهام؟ طبیب گفت: آری، امام فرمود: من اینها را از خدا فرا گرفتهام. تو بگو من از جهت بهداشت داناترم یا تو؟ طبیب گفت: البتّه من. امام(ع) فرمود: اگر این چنین است من از تو پرسشهایی میپرسم، تو پاسخ بده. طبیب گفت: بپرس.
يك متخصص آسيب شناسي با بيان اينکه اگر حداکثر مدت دو سال از شروع بيماري ام اس گذشته باشد، امكان درمان قطعي به شرط رعايت کامل دستورات طب سنتي بسيار زياد است، گفت: براي درمان بيماري ام اس ابتدا اصلاح تغذيه بيمار و در کنار آن استفاده از داروهاي گياهي و رژيمهاي تقويت عمومي و عرقيجات مفيد لازم است.
دکتر حسن اکبري در گفت وگو با ايسنا ، با بيان اينكه ميزان شيوع ام اس بين 2 تا 150 نفر در هر 100هزار نفر است، گفت: سن بروز بيماري غالباً بين 20 تا 50 سالگي و در زنان شايعتر از مردان است.
وي با تاكيد بر اينكه اين بيماري داراي علائم متعددي است، گفت: علائم روحي و رواني و جسمي از علايم بيماري است و با پيشرفت بيماري ناتوانيهاي فيزيکي و ذهني و ادراکي به وجود ميآيد.
اين متخصص آسيب شناسي با اشاره به اينكه بيماري ام اس يک بيماري با منشاء خودايمني است، گفت: در اين بيماري سيستم ايمني بدن در اثر نرسيدن انرژي کافي به سلولهاي ايمني قدرت تشخيص سلولهاي خودي را از دست ميدهد و بدن بر عليه پروتئينها و سلولهاي خود فعال ميشود و آنها را نابود ميکند و علايم بيماري با ايجاد پلاکهاي پراکنده در ماده سفيد مغز و در اثر انهدام پوشش ميلين روي اعصاب مغز و نخاع به وجود ميآيند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي يادآور شد: اين بيماري با علائمي مانند شروع ناگهاني يا تدريجي کم شدن حس لامسه، ضعف و سستي در عضلات مختلف بدن، انقباض و سفتي و گرفتگي غيرعادي عضلات، اشکالات حرکتي (نامنظمي حرکات بدن)، اختلال درتکلم (تکلم بريده بريده)، نيستاگموس، دوبيني، تاري ديد، کاهش دقت بينايي، کاهش ديد رنگي، خستگي مزمن و دردهاي بدني، دردهاي بدني طول کشيده با علت نامعلوم، مشکلات مزمن در مثانه، روده و شکم، اختلالات عصبي، حس خارش، کرختي، گزگز، مورمور، سوزن سوزن شدن دردناک بخصوص در پاها نمايان مي شود. اين محقق و مدرس طب اسلامي – ايراني گفت: در طب جديد علت بيماري نامشخص است و درمان هم ندارد و داروها فقط در مديريت علايم بيماري کمک مي کنند ولي در طب اسلامي - ايراني مثل ساير بيماريها ريشه بيماري ام اس نيز در اختلالات تغذيهاي اعم از نوع غذاها، ترکيب غذاها و نحوه غذا خوردن و آشاميدن است لذا براي درمان بيماري ام اس ابتدا اصلاح تغذيه بيمار بر اساس رعايت کامل مثلث سلامت استوار است و در کنار آن از داروهاي گياهي و رژيمهاي تقويت عمومي و عرقيات مفيد استفاده و بتدريج ورزش وارد زندگي فرد ميشود.دكتر اكبري گفت: در صورتي که زمان زياد از دست نرفته باشد و حداکثر مدت دو سال از شروع بيماري گذشته باشد، امكان درمان قطعي به شرط رعايت کامل دستورات طب اسلامي - ايراني بسيار زياد است و در ساير موارد بهبودي نسبي حاصل ميشود.